top of page

Socioekonominės darbotvarkės apžvalga (2018 03 19–25)

Teikiamos pataisos Socialinio draudimo įstatymui

Seime pateikti trys Valstybinio socialinio draudimo įstatymo papildymai: „valstiečių-žaliųjų“ atstovų Justo Džiugelio – dėl vienodo draudimo socialiniu draudimu valstybės lėšomis slaugytojams, slaugantiems namuose tiek nuolatinės slaugos, tiek nuolatinės priežiūros atveju, taip pat Stasio Jakeliūno – dėl pervedimų kaupiamiesiems pensijų fondams ne iš „Sodros“, o iš kitų valstybės išteklių; TS-LKD atstovė Gintarė Skaistė siūlo netaikyti socialinio draudimo įmokų „grindų“, jei darbuotojas pagal darbo sutartį dirba ne visą darbo laiką pelno nesiekiančioje organizacijoje, ir tiems darbuotojams, kurie augina neįgalų vaiką iki 18 metų.

Tiesa, įvarioms Seimo frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai Valstybinio socialinio draudimo įstatyme siūlo labai humanišką, bet teisinės valstybės principų požiūriu keistą pataisą: neįgalių asmenų slaugytojus apdrausti valstybės lėšomis ir tais iki 2017 metų buvusiais laikotarpiais, kai jie gavo pajamų, mažesnių nei patvirtinta minimalių mėnesio algų suma. Tokia „atgalinė“ teisė patiktų visiems skurstantiems.

Ruošiamos finansinės paskatos jaunoms šeimoms regionuose

Vyriausybė Seime įregistravo Finansinių paskatų pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo projektą. Tiesa, pavadinimas netikslus, nes tą įstatymą siūloma taikyti ne visoms jaunoms šeimoms (asmenys iki 35 metų), o tik regionuose įsikuriančioms. Čia numatomos lengvatos toms šeimoms, kurios neturi nuosavybės teise gyvenamojo būsto, kai jis perkamas regionuose, kai deklaruojamas turtas ir pajamos. Siūloma suteikti subsidiją būsto kreditų daliai apmokėti arba pradiniam įnašui padengti. Paramos dydis diferencijuojamas, atsižvelgiant į vaikų skaičių, nuo 15 iki 30 procentų, bet ne daugiau kaip 87 000 tūkstančiai eurų (tiesa, iki 15 procentų paramos gali būti panaudojama žemės sklypui pirkti). Jei dar patrauklių lengvatų pasiūlys savivaldybės, gal ledai pajudės, bet panašu, kad tai pirmiausia bus naudinga teritorijoms aplink didmiesčius, nes regionuose ir darbo užmokestis mažesnis, kad net negali šeima pretenduoti į kreditą, ir darbo pasiūla menka. Mūsų emigrantams tai visai gundanti parama, nes jokių kriterijų, kad reikia darbuotis regione, nėra.

„Buhalterinis“ siūlymas mažinti PVM tarifą

Socialdemokratų frakcija pateikė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma įteisinti 5 % PVM tarifą perkamam pirmajam būstui, kai jį įsigyja asmenys iki 30 metų. Projekto autoriai „suskaičiavo“, kad tokiu būdu būstas atpigtų 16 procentų ir tokios sumos pakaktų būstui įsirengti. Toks buhalterinis požiūris prieštarauja logikai – panašu, kad čia išloštų pardavėjas, o ne pirkėjas.

Siūloma tobulinti Darbo kodeksą

Seimo narė Monika Navickienė (TS-LKD) įregistravo Darbo kodekso pataisą, kuria siūlo įteisinti papildomas poilsio dienas arba sutrumpinti darbo laiką darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba vaiką iki 12 metų (1 diena), 2 dienas – 3 ir daugiau vaikų auginantiems, bet mokant darbuotojui jo vidutinį atlyginimą. Teigiama, kad papildomų lėšų nereikės, tik visai neaišku, ar tokią atsakomybę prisiims darbdaviai.

Seimo „tvarkiečiai“ Darbo kodekse siūlo numatyti galimybę, kad darbuotojo pageidavimu darbo užmokestis jam būtų mokamas 4 kartus per mėnesį. Tokia praktika pasaulyje žinoma, ji patogi mažiau uždirbantiems, kai sunku sulaukti atlyginimo mėnesio pabaigoje.


bottom of page