top of page

Socioekonominės darbotvarkės apžvalga (2018 02 05–25)

Mažesnis PVM maistui – ar nauda pasiektų galutinį vartotoją?

Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas ir Žygimantas Pavilionis įregistravo Pridėrinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio pakeitimą. Autoriai siūlo visiems maisto produktams nustatyti lengvatinį 9 % PVM tarifą (dabar 21%). Taip bandoma reaguoti į gyventojų nuogąstavimus dėl nuolat didėjančių maisto kainų. Tiesa, ir iniciatoriai nelabai tiki, kad tokio pakeitimo galutinė nauda pasieks vartotojus. Biudžetas dėl tokios lengvatos netektų apie 140 mln. eurų. Nelabai tikėtina, kad galėtų stulbinamai išaugti vartojimas ir taip kompensuotų pajamų netektis. Lengvatos gerai, tačiau didesnės gyventojų pajamos – dar geriau.

Paramos šeimai siūlymai – per GPM lengvatas

Seimo nariai Jonas Jarutis ir Robertas Šarknickas jau antroje redakcijoje siūlo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio papildymą. Jie siūlo plėsti neapmokestinamųjų pajamų, susijusių su darbo santykiais, taikymo sąrašą. Autoriai nori įteisinti, kad vienas iš tėvų būtų atleistas nuo gyventojų pajamų mokesčio prievolės, jei tėvai (įtėviai) augina 4 ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, iki vyriausiam vaikui sukaks 18 metų. Idėja graži, skatinanti ir dirbti, ir paremianti šeimą.

Slauga ir nuolatinė priežiūra – siūloma vienodinti paramos sąlygas

Seimo narys Justas Džiugelis Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 6 straipsnio 3 dalies papildymu siūlo nustatyti vienodas draudimo socialiniu draudimu valstybės lėšomis sąlygas ir tvarką slaugytojams, kurių namuose slaugomiems slaugytiniams nustatytas nuolatinės slaugos poreikis, ir tais atvejais, kai nustatytas nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis. Dabar valstybės lėšomis draudžiama tik pirmuoju atveju. Papildomai per metus reikėtų 5,3 mln. eurų.

Bus teikiamos Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų stipendijos

Vasario 14 d. LR Vyriausybė priėmė nutarimą dėl 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų stipendijų teikimo. Bus skatinami geriausi ir gabiausi studentai, pradėję mokslus 2018 ir vėlesniais metais.

Būsto kompensacijų Sausio 13-os įvykių dalyviams klausimas atidėtas į šalį

Vasario 21 d. LR Vyriausybė nepritarė Kompensacijų nepriklausomybės gynėjams, nukentėjusiems nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos bei jų šeimoms įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekta kompensuoti būsto nuomos išlaidas nukentėjusiems 1991 m. įvykių dalyviams. Nepritarimas argumentuotas tuo, jog ir dabar savivalda gali sumažinti ar atleisti nuo būsto nuomos mokesčio, atsižvelgiant į objektyvius socialinius kriterijus. Be to, 2018 m. II ketvirtį planuojama sistemiška peržiūra reglamentuojant valstybines pensijas.


bottom of page