top of page

Socioekonominės darbotvarkės apžvalga (2018 01 01-14)

Siūlomi progresiniai GPM tarifai

Socialdemokratų frakcijos atstovai įregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus. Seimo nariai siūlo įteisinti gyventojų pajamų mokesčio 4 tarifus. Jis būtų taikomas visoms gyventojų pajamoms, gautoms iš įvairių šaltinių. Taigi 14, 19, 23 ir 29 % tarifai būtų taikomi pajamų skirtingoms dalims, viršijančios nustatytas ribas. Tarkim, 14 procentų tarifas – pajamoms per mėnesį iki 1500 eurų arba metinėms pajamos, neviršijančioms 18000 eurų. Šias ribas viršijančiai pajamų daliai jau būtų taikomas didesnis tarifas. Socialdemokratai siūlo atsisakyti atskiro tarifo pajamoms iš individualios veiklos, neapmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesio algai, grąžinti papildomąjį neapmokestinamąjį pajamų dydį už vaikus, jį pagal nustatytą formulę siejant su šeimos pajamos, t. y. didesnes pajamas gaunantiems šis dydis būtų netaikomas. Ekonomistai jau suskubo šiuos pasiūlymus sukritikuoti. Solidarumo ir socialinio teisingumo idėjos liberalizmo apologetams vis dar kelia šiurpą, o visuomenės pajamų nelygybė beviltiškai auga. Valdantieji savo sprendimais toliau sėkmingai priešina visuomenę, vieną kitą jos dalį pamalonindami didesniais atlyginimais, kitus – pamiršdami. Nesiimant esminės sisteminės mokestinės reformos, reikalai savaime nesusitvarkys.

Naujai seni siūlymai – ar ras atgarsį Seime?

Seimo narys Juozas Olekas, įregistravęs PVM įstatymo pataisą, siūlo, kad PVM 9 procentų tarifas būtų taikomas visiems namų ūkiams, šilumai ir karštam vandeniui gaminti naudojantiems medžio ir šiaudų granules, briketus, medieną ir jos atliekas. Tai jau kelintą kartą Seime girdėtas siūlymas.

Pritartų, bet nėra pinigų...

LR Vyriausybė sausio 3 d. priėmė nutarimą nepritarti Socialinės paramos mokiniams įstatymo Nr. X-686 5, 11 ir 14 straipsnių pakeitimo įstatymo projektui, dėl kurio pateikti išvadas prašė LR Seimo valdyba (2017-11-15 d.). Skamba kiek įdomiai, nes Vyriausybė iš pradžių nutaria pritarti svarstomo projekto nuostatoms, kurios atvertų galimybę gauti nemokamą maitinimą papildomam kiekiui mokinių, tačiau siūlo Seimui nesvarstyti šio įstatymo dėl pinigų stygiaus. (Minėtos išlaidos biudžete nenumatytos.) Panašu, kad svarstant 2019 metų biudžetą minėtas klausimas sugrįš.

Vaiko priežiūros ir ligos išmokas galės gauti ir seneliai

Sausio 12 d. Seimas priėmė TS-LKD atstovės Monikos Navickienės teiktus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus. Nuo šiol vaiko priežiūros išmoką ir ligos išmoką sergančiam šeimos nariui slaugyti galima bus gauti ne tik tėvams, bet ir vienam iš vaiko senelių, tačiau su sąlyga, kad jis ir bent vienas iš tėvų yra apdraustas motinystės socialiniu draudimu.


bottom of page