top of page

Socioekonominės darbotvarkės apžvalga (2017 10 02–09)

Siūlomi daugiavaikių motinų statuso saugikliai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Dainius Kreivys ir Žygimantas Pavilionis įregistravo valstybinių pensijų įstatymo pataisas, kurių tikslas – užtikrinti teisingą ir orią paramą pensinio amžiaus motinoms, kurios išaugino ir gerai išauklėjo 4 ar daugiau vaikų. Taigi, siekiama išplėsti teisę gauti valstybinę pensiją motinoms, užauginusioms ir išauklėjusioms 4 ir daugiau vaikų. (Antrojo laipsnio valstybinės pensijos dydis šiuo metu yra 116 eurų per mėnesį.) Kaip teigiama TS-LKD frakcijos Seime pranešime spaudai, parlamentaras Ž. Pavilionis pabrėžęs, jog šią iniciatyvą paskatino noras, kad mažo gimstamumo ir kitų demografinių problemų kontekste valstybė užtikrintų deramą paramą ir pagarbą daugiavaikėms šeimoms.

Taip pat Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas iš esmės pritarė socialdemokratės Rimantės Šalaševičiūtės įregistruoto Valstybinių pensijų įstatymo kelių straipsnių pakeitimui. Šiandien I ir II laipsnio valstybinės pensijos daugiavaikėms mamoms skiriamos pagal Vyriausybės patvirtintus nuostatus. Jos neskiriamos motinoms, jei suaugęs vaikas yra padaręs nusikaltimą, teistas, piktnaudžiauja alkoholiu ir pan. Ši tvarka prieštarauja Civilinio kodekso nuostatoms. Projektas šiuos prieštaravimus siekia pašalinti, panaikindamas tokius apribojimus, siejamus su suaugusio, už savo gyvenimą atsakingo asmens pražangomis. Komitetas patikslina, kokie tėvai nelaikomi nepriekaištingos reputacijos. Apribojimai gauti valstybinę pensiją siejami su vaiko auklėjimu iki jo pilnametystės. Logiškas siūlymas – suaugę patys atsako už savo gyvenimo kokybę ir nėra tėvų išlaikytiniai.

Papildomas dėmesys slaugantiems sunkiai sergančius vaikus

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 10 straipsnio pakeitimo projektas yra praeitos kadencijos Seimo narės Vilijos Filipovičienės iniciatyva, kurios globą perėmė R. Šalaševičiūtė. Socialinių reikalų ir darbo komitetas įregistravo patobulintą projekto redakciją. Šiuo metu sunkiomis ligomis sergančius vaikus slaugantys šeimos nariai gauna socialinio draudimo išmokas ne daugiau kaip 120 kalendorinių dienų per metus. Projekte siūloma, atsižvelgiant į ligos pobūdį ir jos sunkumo laipsnį, šį laikotarpį diferencijuoti iki vienerių metų. Socialiai jautrus ir reikalingas projektas.

Siūlymas „iš lubų“ nustatyti „lubas“

Seimo narė, liberalė Aušrinė Armonaitė įregistravo Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 10 straipsnio pakeitimo projektą. Dabar įstatymai neapriboja mokamų socialinio draudimo įmokų, nors visos išmokos turi nustatytas „lubas“. Seimo narė siūlo nustatyti įmokų „lubas“, pamečiui mažinant draudžiamų asmenų socialinio draudimo įmokų bazę 2018 m. nuo 120 VDU iki 2022 m. 60 VDU. Nieko nauja: Laisvosios rinkos instituto seniai skleidžiama idėja. Tiesa, siūlymas nepagrįstas jokiais skaičiavimais, tik optimistine prognoze, kad įplaukos iš pradžių mažės, bet vėliau dėl padidėjusio vartojimo ir naujų investicijų proveržio jos bus gausesnės. Kaip viskas paprasta...

Kai vieni blaškosi, kiti atsitraukia

Prieš daugiau nei savaitę Seimas pritarė pateikimo stadijoje įstatymo projektui (registruotam socialdemokratų Algirdo Syso ir Andriaus Palionio), kuriuo siekiama nuo 2018 m. nustatyti didesnį pareiginės algos bazinį dydį valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams, valstybės politikams, teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams, kariams. Minėtą bazinį dydį pasiūlyta kelti iki 142 eurų. Spalio 3-ąją Vyriausybė registruoja alternatyvų siūlymą, kuriame šis galimas naujasis bazinis dydis jau įvardijamas tik kaip 132 eurai, taigi tik pusantro euro didesnis nei šiuo metu esantis (130,5 Eur). Primintume, kad dar vieną tokio įstatymo projektą, tiesa, anksčiausiai – dar rugpjūčio mėnesį, buvo pateikęs konservatorius-krikdemas Arvydas Anušauskas. Parlamentaras siūlė nustatyti 133 eurų aptariamąjį pareiginės algos bazinį dydį, tačiau tada įstatymo projektas kažkodėl buvo atmestas... Kodėl dabar Vyriausybė grįžta prie beveik identiško siūlymo? Ar dosnusis socialdemokratų projektas (kurio pateikimui neseniai pritarta) jau netenkina valdančiosios daugumos? Gal atsakymas slypi besiblaškančioje socialdemokratų frakcijoje, kuri taip ir neapsisprendžia, ar priklauso daugumai, ar ne?..

Dirbsim ilgai, bet gal nenuobodžiai…

Pensijinis amžius vis tolsta… Vyriausybės teikiamose valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisose nuo 2018 metų pensijinis amžius didinamas moterims iki 62 metų ir 4 mėn., vyrams – iki 63 metų ir 8 mėn. Kaip žinia, tikslas – 65 metai.

Žengiama minimalios algos didinimo link

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Vyriausybės nutarimo projektas dėl minimaliojo darbo užmokesčio didinimo iki 400 eurų (valandinis atlygis būtų 2,45 Eur) pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei. Jei derinimas įvyktų sklandžiai ir nutarimas būtų priimtas, minėti minimalaus atlygio dydžiai įsigaliotų nuo 2018 m. sausio 1 d.

Šeimos stiprinimas: ar nuo deklaracijų bus pereita prie darbų?

Spalio 6 d. Seime įregistruotas dar praeitos kadencijos Šeimos grupės (konservatoriaus-krikdemo Rimanto J. Dagio ir kitų) inicijuotas Šeimos stiprinimo įstatymo projektas po svarstymo Seimo socialinių reikalų ir darbo komitete. Tiesa, tai daugiau politinė vertybinė deklaracija ir šeimos politikos įgyvendinimo institucinės sąrangos aprašas, tačiau minimas įstatymas galėtų duoti didelį postūmį realiems darbams šeimų socialinei, ekonominei ir psichologinei gerovei kurti.


bottom of page