top of page

Diskusijoje Seime – apie socialios rinkos ekonomikos perspektyvas Lietuvoje


Vasario 7 d. Seimo I r. Konstitucijos salėje vyko tarptautinė konferencija, kurioje buvo diskutuojama apie socialios rinkos ekonomikos perspektyvas Lietuvoje bei ekonomines ir politines šalies gaires. Renginio organizatoriai – Konrado Adenauerio fondas, Lietuvos socialios rinkos plėtros institutas ir internetinis dienraštis Bernardinai.lt.

„Dėl savo tvarumo sociali rinkos ekonomika finansinės krizės sąlygomis pasitvirtino kaip veiksmingas ekonomikos modelis. Pokario Vokietijoje Konrado Adenauerio ir jo vyriausybės ūkio ministro Liudviko Erhardo pasakytas teiginys, kad „valstybė turi kištis kuo mažiau, bet tiek, kiek būtina“ ir šiandien neprarado savo aktualumo“, – teigia Konrado Adenauerio fondo vadovas Latvijoje ir Lietuvoje Andreas M. Klein. Jo teigimu, nors krizė euro zonos valstybėse dar nesibaigė, didžiausia Europos Sąjungos valstybė Vokietija palyginti neblogai laikėsi ir laikosi per ekonominį sunkmetį, nes socialiniai partneriai pastaraisiais metais susitarė dėl nuosaikaus pobūdžio kolektyvinių darbo sutarčių ir lankstaus darbo laiko modelio.

Seimo narys Paulius Saudargas pabrėžė, kad šiandieniniame finansinių krizių kontekste turime atsigręžti į pamatinius ekonomikos principus ir suvokti, kad sociali rinka yra tiesiausias kelias atremti pasaulį krečiančius finansinius iššūkius. „Galbūt sunkmetis kaip tik yra tinkamiausias laikas imtis stabilios ir socialios rinkos ekonomikos pagrindų kūrimo, nes ekonominės gerovės sąlygomis politinės valios ką nors keisti dažnai pritrūksta. Turime semtis patirties iš kitų valstybių, jau anksčiau praėjusių demokratinės brandos etapą, ir diskutuoti ne tik tarpusavyje, o į talką kviečiantis ir užsienio ekspertus. Ši konferencija puiki proga dar kartą apie tai prabilti ekspertų ir politikų lūpomis“, – teigia P. Saudargas.

Konferencijoje „Socialinė rinkos ekonomika – atsakymas į pasaulinę finansinę ir ekonominę krizę“ sėkminga patirtimi kuriant socialios rinkos ekonomiką dalinosi pranešėjai iš Vokietijos, tarp kurių – buvęs Vokietijos federalinių žemių ministras pirmininkas prof. Bernhardas Vogelis bei daugiau nei šešis milijonus narių vienijančios Vokietijos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotoja Ingrida Sehrbrock. Apie socialinių partnerių vaidmenį skatinant ekonomikos augimą ir socialinę sanglaudą diskutavo Seimo, Vyriausybės, Lietuvos profesinių sąjungų bei verslo atstovai.

bottom of page